Facebook

Mijloace de transport – istoria mișcării

Mijloace de transport

Încă din cele mai vechi timpuri, omul a avut nevoie de mijloace de transport pentru a supraviețui si pentru a își asigura bunuri, hrană și condiții propice de trai. Transportul a devenit parte vitală din traiul zilnic și a definit omenirea de-a lungul mileniilor, punând practic bazele vremurilor moderne și metropolelor actuale.

Stabilirea permanentă într-o anumită zonă și-a arătat imediat neajunsurile: expunerea continuă către aceleași pericole, prezența unor focare de infecție sau a unor prădători, epuizarea hranei sau condițiile meteo nefavorabile, toate au împins omul către nevoia primordială de a fi în mișcare, de a căuta hrană, siguranță și adăpost.

Utilizând întâi animalele ca mod de a se deplasa mai rapid, oamenii și-au dat seama că o căruță sau un car sunt ceva mai confortabile și mai sigure și feresc atât animalul cât și călărețul de neplăceri inutile. Acestea au evoluat rapid și au început să fie construite din ce în ce mai complex, cu acoperiș, decorații, sau chiar dotări de lux pentru aristocrați, fiind utilizate inclusiv pe post de locuințe mobile atunci când situația o cerea. În scurt timp, viața era de neimaginat fără transport – caii și căruțele transportau oameni, alimente, bunuri, corespondență și multe altele – lumea era deja în mișcare.

Inventarea motorului cu aburi a dat startul evoluției autovehiculelor așa cum le știm noi astăzi – pentru prima dată în istorie, animalele și munca manuală puteau fi înlocuite cu mecanisme care făceau treaba mai rapid, mai bine și nu aveau nevoie de pauze, somn sau mâncare. Au apărut primele căruțe cu motor, apoi odată cu apariția motoarelor cu combustie internă, drumul a fost deschis către producția și folosirea în masă a mașinilor clasice.

Deși la început siguranța și confortul erau departe de a fi o grijă pe lista producătorilor de mijloace de transport și multe dotări pe care astăzi le considerăm obligatorii pentru orice mașină, în acele timpuri nu existau, încetul cu încetul automobilele au evoluat în capodoperele tehnologice de astăzi, având aer condiționat, închidere centralizată, scaune încălzite, airbaguri, centuri de siguranță, sisteme antiderapaj și multe alte accesorii ce au transformat mașina din căruță în limuzină.

La Bucharest by Car respectăm necesitatea de a fi în mișcare, în siguranță și confort și continuăm în fiecare moment evoluția mobilității prin serviciile de transport pe care le oferim și atenția la detalii și la cerințele clienților.

Emil Alexe

Leave Comment